top of page

Afrika

Hier vind je informatie over de tradities, cultuur en bevolking van West-Afrika.

Als eerbetoon en blijk van respect heeft Family Jobarteh, de familie waar ik mijn kennis bij heb mogen opdoen hier een plaatsje gekregen. Ik ben dankbaar voor alle lieve mensen die ik in The Gambia heb mogen ontmoeten.

 

Jan.

 

Mandinka & Griots

 

De Mandinka Tribe van Gambia is de oudste tribe van het land. Mandinka wordt ook wel 'Mandingo', 'Malinke' of 'Mande' genoemd en de stam beslaat 42% van de Gambiaanse bevolking.

 

Ook door de rest West-Afrika is de stam de grootste, met name verspreid over de landen Senegal, Mali en Guinea.

 

Zij staan bekend om hun muziek en lofzang, die wordt gespeeld op de Kora en de Ballafoon.

 

Lees verder

Zijn we wel zo verschillend?

 

Vaak wanneer men aan Afrika denkt, denkt men aan armoede en aan honger.
Dat is wat ons wordt wijsgemaakt door de media en dat het in de realiteit ook helemaal anders kan zijn in Afrika, heb ik met samen met mijn dochter ervaren.

 

Nog voordat ze kon lopen ging ze mee naar Gambia en sindsdien voelt ze zich net zo

verbonden met Afrika als ik.
Dat taal geen obstakel hoeft te zijn is bewezen, hoewel ik tijdens mijn studie wel wat uurtjes tussen de vrouwen van de compound heb gezeten om Mandinka te leren begrijpen en spreken.

Het maakt het allemaal toch wel een stukje makkelijker.
 

Family Jobarteh

 

Sinds de jaren 90 ben ik goed bevriend met deze bijzondere familie van Griots en kunstenaars. Zij hebben mij geleerd hoe hun cultuur zich al eeuwenlang standhoudt door middel van een wereldwijd gesproken en te begrijpen taal: muziek.

 

Mijn unieke ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik ze zelfs ben gaan beschouwen als mijn eigen familie; ik wil er dan ook zorg voor blijven dragen dat wanneer ik hier in Nederland of Europa mensen iets leer over de djembé, dat alles op de traditionele  en authentieke wijze gebeurt, zoals ik dat van hen heb mogen leren.

bottom of page